(Beschouwing) Voordat ik aan deze poster kom beginnen, moest er een voorbereiding gedaan worden.
Deze voorbereiding hield in dat ik op zoek moest gaan naar de Delftsche slaolie stijl. Hier had ik nog nooit van gehoord. Toen ik de afbeelding opzocht, vond ik hem in het begin niet zo mooi, maar hoe meer ik naar de details ging kijken, hoe beter hij werd. Ik werd vooral getrokken door de mooie sierlijke, natuurlijke lijnen op de achtergrond. Het duurde ook even voor ik doorhad dat de achterkant voornamelijk uit haar bestaat. De kleur vond ik na lang kijken nog steeds niet mooi. Door in mijn verbeelding andere kleuren te plaatsen vond ik het effect wel erg gaaf.
Tijdens het zoeken naar plaatjes kwam ik ook plaatjes tegen van Gaudi. Gaudi ken ik gelukkig wel. Zijn huis in Barcelona kan ik mij nog goed herinneren. Vanaf dat moment dat ik voornamelijk dat Jugendstil ook iets met natuurlijke vormen te maken had.
Maar wat het nou echt precies inhoud, daar kom ik in de les hopelijk achter.
In de les kregen wij de opdracht om een poster te maken in de stijl van Jugendstil. De poster moest een product laten zien of een evenement aankondigen.


(Vorm) Om vorm te geven aan mijn poster, heb ik geprobeerd verschillende beeldaspecten te verwerken in mijn poster, namelijk:
- Het beeldaspect ruimte: Ik heb geprobeerd binnen de kader te werken
- Het beeldaspect kleur: Ik heb geprobeerd met verschillende kleuren pastel te werken op mijn poster.
- Het beeldaspect textuur: Ik heb geprobeerd het pastelkrijt op verschillende manieren te gebruiken. Ik heb de punt gebruikt, het krijt horizontaal in de breedte gebruikt en geveegd met papier. Hopelijk is dit te zin op de foto's.
- Het beeldaspect textuur en vorm: De sierletters heb ik geprobeerd zo natuurlijk en sierlijk eruit te laten zien.
(Materiaal) Voor het maken van deze poster in Jugendstil stijl heb ik vooral gebruik gemaakt van pastelkrijt. De kleuren die ik gebruikt heb zijn mintgroen, licht- en donker roze, oranje en paars. Verder heb ik gebruikt gemaakt van de punt van het krijt, de brede kant, vingers en papier om het krijt uit te vegen, zodat je een effect krijgt.
(Onderzoek) Voordat ik met het pastelkrijt aan de slag kon gaan, moest ik bedenken waarover ik mijn poster wilde laten gaan. Op papier heb ik geëxperimenteerd met een poster maken voor een evenement of een product. Daar kwam ik erachter dat ik een product makkelijker vond. Ik besloot toen om mijn poster over het product zeep te houden. De vorm van de zeep heb ik ook over nagedacht, omdat je geen rechte lijnen mag maken in de poster.
(Werkwijze) Ik begon met het lezen van de voorbereidende opdracht op Hubl. Vanuit deze voorbereidingsopdracht ben ik op het internet op zoek gegaan naar afbeeldingen over Jugendstil. Daarbij vond ik als eerste de Delftsche slaolie stijl. Daarnaast zal ik heel veel afbeeldingen van Gaudi. Gaudi kende ik al vanuit de vakantie in Barcelona.
In de les kregen we de opdracht voor het maken van een poster in de Jugendstil stijl. De poster moest een product of evenement presenteren. De poster moest gemaakt worden op een A3 vel met pastelkrijt. Ik begon met een schets maken van een evenement, maar kwam erachter dat een product makkelijker was. Ik koos toen voor het product zeep, omdat ik daarvoor net mijn handen had gewassen.
Ik begon met een zwarte pastelkrijt een kader te maken waarin mijn product moest komen te staan. De kader was aardig gelukt. Daarna maakte ik in het midden een sierlijke vorm van een zeepblokje. In dat zeepblokje maakte ik toen de letters z, e, e en p. Ik moest er goed op letten dat de letters een natuurlijke en sierlijke vorm hadden en niet recht toe, recht aan waren. Dat lukte goed, zie de foto's.
Vanuit het zeepblok ben ik lijnen naar de kaderrand toe gaan trekken die kronkelig waren en het zeepblokje had ik ingekleurd. De kronkelige lijnen had ik eerste met de punt van het krijt gemaakt, mijn docent gaf de tip om het krijt in de breedte neer te leggen, zodat de lijnen sneller groter en dikker werden. Omdat ik de paarse lijnen nog duidelijker naar voren wilde brengen, maar niet wist met welke kleur. Gaf mijn docent mij de tip om een tegengestelde kleur te nemen. Vandaar dat er dus oranje lijnen om de paarse lijnen heen zitten. Toen de poster af was, ben ik naar de gang gegaan om mijn poster te fixeren met haarlak. De haarlak zorgt ervoor dat de pastelkrijt niet meer afgeeft.




(Betekenis) Op deze poster komt duidelijk het product zeep naar voren. Dit komt door het grote blok en de grote letters die samen zeep vormen. Zelf heb ik wel het idee dat het paarse en oranje iets meer naar voren springen, maar mijn medestudenten zagen dat niet. Deze poster geeft mij wel een druk gevoel, door de vele kronkelige lijnen die door elkaar heen lopen.
(Reflectie) De kader die ik met zwart gemaakt heb is niet recht. Dat vind ik wel erg jammer, maar ook wel deels toepasselijk, aangezien er geen lijnen recht zijn in de poster zelf. De vorm van het zeepblokje vind ik goed gelukt. Hij hij geen rechte vormen. Over de letters ben ik erg tevreden, vooral over de Z. De krul onderin en de punt bovenin vind ik erg gaaf geworden. Bij de paarse lijnen vond ik het jammer dat ik niet zelf op het idee kwam om het brede stuk van het krijt te gebruiken. Dan was ik misschien nog iets eerder klaar geweest, maar nu kan je wel op de foto's het verschil tussen de breedte van de lijnen zien. De oranje omlijning is nog een goede benadrukking op de paarse lijnen. De tip om tegengestelde kleuren te gebruiken was perfect! Op het einde de haarlak erover heen spuiten voor fixatie was een ideale uitkomst. Op die manier kon ik gelijk mijn poster meenemen naar stage.
Het gave van deze poster vind ik toch mijn eigen proces. Ik had alleen het zeepblokje bedacht en de lijnen eromheen zijn vanuit mijn eigen creativiteit voortgekomen, zonder dat ik er bewust over na had gedacht. Dat vind ik echt een toppunt van deze poster.
De slordige vegen buiten het kader zijn erg jammer. Dat is wel een aandachtspunt voor een volgende keer. De volgende keer moet ik bewuster zijn van het kader en eventuele vieze handen.
Dank je wel voor het lezen!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten