woensdag 28 december 2016

Muziek Grafisch Partituur

Voor ons blog mochten we voor muziek een partituur maken. Ik heb ervoor gekozen een meespeel partituur te maken.

(meespeel partituur) Een meespeel partituur houd in dat de leerlingen en eventueel docent samen een ritme spelen. Dit kan met 2 of meerdere instrumenten. 
 Ik heb ervoor gekozen het nummer 'Bibbidi Bobbedi Boo' te gebruiken voor dit meespeel partituur. Wel heb ik de instrumentale versie gekozen van dit nummer, zodat de leerlingen niet afgeleid kunnen worden van de tekst.
Voor het spelen van dit nummer heb ik gekozen om gebruik te maken van instrumenten en van bodysounds.
Hieronder zie mijn gemaakte partituur op de foto en de link van het nummer op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=fyFI3iTy8VI







Grafisch meespeel partituur


 Zoals je op de foto kan zien, zijn er 6 partijen voor het bespelen van het instrument of het maken van bodysounds.


(aanleren meespeel partituur)  Als introductie zou ik het nummer een paar keer laten beluisteren door leerlingen. Na 2 keer luisteren ga ik meeklappen met de tellen. De leerlingen kunnen mij hierin volgen.

Na het beluisteren van het nummer verdeel in de klas in tweeën. De ene helft zal de bodysound klappen gaan doen en de andere helft de bodysound stampen. Na een paar keer oefenen laat ik de leerlingen de eerste twee partijen lezen op het blad. De leerlingen die klappen en stampen zullen om de beurt hun bodysound moeten uitvoeren. Na een paar keer herhalen en omdraaien van de rollen, kunnen er instrumenten bij komen.

De klas verdeel ik daarna in vieren. Partij 1 blijft de bodysound klappen doen op de tellen 1, 3, 5 en 7. De tweede partij blijft stampen op de tellen 2, 4, 6 en 8. De derde partij zal het eerste instrument gaan bespelen en de vierde partij het tweede instrument.
Het kan verstandig zijn om de derde en vierde partij eerst hun instrumenten los te spelen, voordat de bodysounds er weer bij komen.

Op dezelfde manier kan je de vijfde en zesde partij toevoegen. Je kan dit in dezelfde les doen of bewaren voor een vervolg-les. Dit is afhankelijk van het niveau van de klas of de te besteden tijd.

Je kan er ook nog voor kiezen om alle partijen tegelijk te laten spelen, per twee of per partij te spelen. Je kan ook de 6 partijen achter elkaar laten spelen.
Persoonlijk zou ik ervoor kiezen als eerste te beginnen met de bodysounds. Dan een instrument 2 keer oefenen en vanaf de derde keer combineren met het al gespeelde (bekende). Daarna zou ik ervoor kiezen de partijen achter elkaar te laten spelen of om er een spelvorm van te maken. De spelvorm zou dan bestaan uit de partijen door elkaar gooien, dus partij 4 staat dan als eerste in het lijstje om de eerste 8 tellen te spelen, daarna wijs ik bijtijds de volgende partij aan die de tweede keer acht tellen mag bespelen. Dit is echter wel erg lastig, dus ik zou pas doen in een herhaling- of vervolg-les.

Dank je wel voor het lezen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten