dinsdag 27 december 2016

Stadsparken in herfstkleuren


De herfst komt er al weer bijna aan. Dit is de inspiratie voor onze eerste schilder-opdracht: een stadspark schilderen in herfstkleuren!

(Beschouwing) Voordat ik dit schilderij kon gaan maken, moest er een voorbereiding gebeuren.
Deze voorbereiding hield in dat ik op zoek ging naar inspiratie en naar mijn eigen beelden van een stadspark in herfstkleuren. De afbeeldingen die ik gevonden heb, geven mij een warm en rustig gevoel. De warmte komt vanuit de kleuren, voornamelijk de combinatie van bruin en groen. Aangezien ik het heerlijk vind om naar de natuur te kijken, brengt dit mij veel rust.
 Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de volgende twee afbeeldingen mee te nemen naar de les.

 

In de les heb ik gekozen voor de linker afbeelding. Deze heb ik geprobeerd na te schideren.









(Vorm) Om vorm te geven aan mijn schilderij, heb ik geprobeerd verschillende beeldaspecten in mijn schilderij te verwerken:
- Het beeldaspect ruimte: In dit schilderij heb ik geprobeerd diepte te creƫren. Dit kan je herkennen aan de grotere boom op de voorgrond. Deze lijkt zo dichtbij te staan en de bomen erachter, ver weg.
- Het beeldaspect kleur: In dit schilderij heb ik geƫxperimenteerd met het mengen van kleuren. Zo heb ik geprobeerd licht- en donker bruin te maken, donker- en lichtgroen te maken. Voor de lucht heb ik een lichte kleur blauw te maken.
(Materiaal) Voor dit schilderij heb ik gebruik gemaakt van verschillende materialen.
Ten eerste kregen we voor dit schilderij plakkaatverf en een vel A3-papier. Kwasten, schorten, een ezel, potloden en mengblaadjes waren ook voor ons beschikbaar gesteld. De kleuren die ik gebruikt heb voor dit schilderij waren groen, wit, blauw, zwart, bruin en geel.

(Onderzoek) Voor het schilderen van dit schilderij heb ik flink moeten experimenteren met het mengen van de kleuren. Dit was een grote uitdaging om te doen. Voor de lucht was het maken van de lichtblauwe kleur minder ingewikkeld dan het maken van de goede kleur groen voor het gras. Met de kleuren mengen voor het gras was ik erg lang bezig.

(Werkwijze) Ik begon met het lezen van de voorbereidende opdracht op Hubl. Vanuit deze voorbereidingsopdracht ben ik op zoek gegaan naar inspirerende afbeeldingen op het internet. De gekozen afbeeldingen heb ik meegenomen naar de les.
In de les heb ik de keuze gemaakt van welke afbeelding ik na ging schilderen. Daarna ging ik op zoek naar een plek in het lokaal om mijn schilderij te maken. Dit werkt de ezel. Aangezien ik samen met Dionne aan de ezel ging staan, leek het ons wel praktisch om samen verf en kwasten te delen. Ik ging op zoek naar verschillende kwasten. Grote kwasten voor grove lijnen en dunne kwasten voor detailwerk. Ik ben begonnen met het maken van een kader om de schilderij binnen deze lijnen te maken. De horizon was als volgende aan de beurt en daarna het schetsen van de grote boom op de voorgrond. Als eerst ben ik begonnen met het beschilderen van de lucht.  Dit was een tip van mijn docent: Eerst de grote oppervlaktes schilderen, daarna pas naar de kleinere details gaan. Na de lucht te hebben geschilderd, ging ik verder met het gras aan de onderkant. Het gras heb ik gemaakt door middel van stempelen met de kwast. De boom en de schaduw heb ik daarna geschilderd. Helaas moest ik toen stoppen vanwege de tijd.

(Betekenis) In dit schilderij zie ik een natuurpark. Dit schilderij geeft mij een onaf-gevoel, maar wel een rustig en overzichtelijk gevoel. Het overzichtelijk gevoel komt van de grote vlakken met verschillende kleuren. Dit zijn er maar 3 en dit geeft tevens ook rust in dit schilderij. Het onaf- gevoel is te verklaren, doordat ik dit schilderij niet afgekregen heb.

(Reflectie)  De kader waarin ik geschilderd heb is recht in de vorm van een rechthoek. De kleur van de lucht is anders geworden dan in het voorbeeld. Zelf vind ik dit een prettige verandering. Op deze manier zit er meer contrast van kleuren in. Over de kleur van het gras, ben ik niet tevreden. Het heeft heel lang geduurd voordat ik een beetje in de buurt van de juiste kleur kwam. Dit was een erg frustrerend werkje. Nu ik er op terugkijk, had ik de groene plakkaatverf gelijk moeten mengen met een heel klein beetje wit. Op dat moment zelf had ik helaas ook zwart gebruikt en daarna geel. De boom op de voorgrond vind ik redelijk goed overeenkomen met het voorbeeld. Het schetsen van de boom heb ik goed aangepakt. Eerst de grote lijnen en daarna een paar takken. De tip van mijn docent vond ik erg nuttig en zal ik zeker ook in volgende opdrachten meenemen. Deze tip heeft mij wel veel geholpen met het beschilderen van mijn schilderij. Ik wilde te snel al de details in gaan, terwijl de grote oppervlaktes makkelijker te doen zijn in het begin. De diepte kan ik terugzien in mijn schilderij, maar als de bomen er op de achtergrond ook nog waren geweest, was de diepte nog duidelijker geworden.
Voor de allereerste kunstopdracht van dit jaar, vind ik wel dat ik tevreden mag zijn met wat ik nu heb laten zien. Het is wel erg jammer dat ik hem niet afgekregen heb, dus is dat een leerpuntje voor de volgende keer. Sneller beginnen en het proces gewoon op zijn beloop laten gaan. Niet te veel nadenken over wat ik ga doen, maar het soms ook los laten.

Dank je wel voor het lezen en op naar de volgende opdracht!